Ilgai išliekantys kvepalai - kaip teisingai kvėpintis

Kokybiški ir ilgai išliekantys kvepalai yra tarsi vizitinė kortelė – jie gali ne tik nusakyti žmogaus asmenybės tipą, bet ir turėti įtakos pirmajam įspūdžiui. Mažos gudrybės gali padėti arba visiškai sugadinti net ir pačių populiariausių kvepalų aromatą. Būtent todėl kvėpinimosi menas turėtų tapti kiekvieno mūsų įpročiu.

 

Ilgai išliekantys kvepalai ir jų etiketas

Šalia daugybės etiketo taisyklių, galioja ir išskirtinai su kvepalais susijusios. Pati svarbiausia – kvepalų negali būti per daug. Sakoma, kad aromatas turi jaustis per ištiestos rankos atstumą. Vadinasi, ilgai jaučiamas kvepalų šleifas gali reikšti blogą skonį. Net jei pasirenkami itin ryškūs, rytietiški aromatai, jie negali jaustis per stipriai.


Ilgai išliekantys kvepalai pasižymi tuo, jog jų aromatas atsiskleidžia palaipsniui, tad vieno buteliuko gali pakakti dienos eigoje, nepriklausomai nuo suplanuotų veiklų.

Tačiau ypatingoms šventėms rekomenduojama rinktis ir ypatingus kvepalus: jie gali būti gerokai ryškesnio aromato, dažnai tam pasirenkami nišiniai kvepalai.

Etiketo žinovai taip pat pataria kvepalus rinktis pagal sezonus. Šiltajam sezonui verta rinktis gaivesnius, lengvesnius kvepalus, šaltajam – sunkesnius, ryškesnius aromatus. Tačiau visi jie turi būti kokybiški, didelės koncentracijos.

Dažniausiai laužoma etiketo taisyklė – kvėpintis galima tik namuose. Dabar jau kone įprasta nešiotis kvepalus rankinėje ir jais naudotis vos tik prireikus. Vis dėlto, rekomenduojama vengti purkštis kvepalais viešose vietose, kuriose daug žmonių. Tam kur kas tinkamesnis automobilis ar vonios kambarys.

 

Ilgai išliekantys kvepalai priklauso ir nuo kvėpinimosi vietos

Patarimai, kaip teisingai kvėpintis, dažniausiai susiję su vieta, kurioje purškiami kvepalai. Įdomu tai, kad pagrindinės vietos, kuriose rekomenduojama kvėpintis vyrams ir moterims, skiriasi.

Vyrams patariama kvėpintis šalia apatinio žandikaulio, kaklo srityje. Nemažiau svarbi ir pečių sritis. Moterims rekomenduojama kvepalų purkštelėti už ausų ir ant kaklo, krūtinės. Išskirtinai moterims patariama kvėpintis ir blauzdų bei kulkšnių srityse.

Kvepalai puikiai atsiskleidžia „pulsuojančiose“ vietose, kuriose jaučiami karščiausi taškai. Todėl ir vyrams, ir moterims reikėtų nepamiršti pakvėpinti dilbių ir vidinės alkūnės.

Svarbiausia atsiminti, kad kvepalų negalima įtrinti į odą – užtenka dulksnos. Kvepalų buteliuką kvėpinantis reikia laikyti maždaug 10-15 centimetrų atstumu nuo odos. Taip pat rekomenduojama kvėpintis ant sausos, bet šiltos odos.


Tiesa, kvepalai ilgiausiai išlieka ant plaukų, tačiau juos purkšti kvepalais galima tik retkarčiais – antraip gresia plaukų išsausėjimas.

 

Kvėpintis ant odos ar drabužių?

Vienas pagrindinių klausimų – ar verta kvėpinti drabužius? Tiesa ta, kad kvepalai kuriami pagal skirtingas kompozicijas, kurios atsiskleidžia palaipsniui kontaktuodami su oda: tai priklauso nuo skirtingų kvapo natų ir pačios odos tipo.

Ant drabužių esantys kvepalai gali kvepėti visiškai skirtingai. Nors kvėpinti drabužių tikrai nebūtina, tačiau kvepianti stiliaus detalė, pavyzdžiui, skarelė, gali nuostabiai pagyvinti įvaizdį.

Jei naudojami tarpusavyje derantys kvepalai, drabužius galima purkšti kitais kvepalais nei odą. Bet tai reikia daryti atsargiai – nėra nieko blogiau nei nemalonus aromatų derinys, dirginantis nosį net per kelis metrus.

Idealiausias būdas kvėpinti drabužius – pernešti juos per kvepalų debesį, o ne purkšti tiesiai ant audinio. Beje, rekomenduojama kvepalus naudoti ant kuo natūralesnių audinių, nes tuomet kvapas tampa tikresnis.


Kvepalų koncentracija – ką būtina žinoti?

Ilgai išliekantys kvepalai priklauso ne vien nuo jų kainos – daug svarbesnė jų koncentracija. Tikrieji kvepalai žymimi raidėmis PP (Pure Parfum). Šios raidės reiškia, kad kvepalų koncentracija gali siekti iki 40 procentų. Toks kvapas labai intensyvus, todėl buteliukai dažniausiai net neturi purškiklio – taip saugantis, kad jų nebūtų per daug. Tikrieji kvepalai gali išlikti net iki 20 valandų.

Kvapnusis vanduo arba kitaip - EDP kvepalai, žymimi raidėmis EDP ir turi iki maždaug 20 proc. aromatinių junginių koncentracijos. Ant odos jie gali išlikti apie 10 valandų. Tai vieni populiariausių kvepalų pasaulyje.

Gerokai mažesnės koncentracijos yra vadinamasis tualetinis vanduo, žymimas EDT trumpiniu arba tiesiog vadinamas EDT kvepalais. Tualetinio vandens kaina gerokai mažesnė nei tikrųjų kvepalų, tačiau kvapo koncentracija siekia vos iki 10 procentų ir išlieka iki 6 valandų.

Mažiausia koncentracija yra kūno dulksnoje – ji siekia vos 3 procentus, todėl ant odos aiškiai jaučiama vos kelias valandas. Po jų, kvapas tarsi visai išnyksta.
Būtent todėl būtina įsivertinti, kokio efekto iš kvepalų tikimąsi: jei norima, kad kvepalai išliktų itin ilgai, tualetinis vanduo ar kūno dulksna tikrai nepateisins lūkesčių.

 

Kaip teisingai kvepintis, jei kvepalai ne nauji?

Tiesa ta, kad kvepalai taip pat turi galiojimo laiką. Jis dažniausiai siekia net tris penkis metus, todėl tinkamai laikomas atidarytas kvepalų buteliukas gali tarnauti iš tiesų ilgai.


Jei kvepalai ilgai nenaudojami, patariama juos saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Geriausias būdas išlaikyti ilgiau – padėti juos į šaldytuvą.

Ne naujus kvepalus atnaujinti galima ir pridėjus naujų kvapų natų – jei kvepalai tarpusavyje panašūs, papildomas aromatas gali pagyvinti ir atnaujinti kiek pabodusius kvepalus.

Vis dėlto, parfumeriai vienbalsiai teigia: suradus tinkamą kvapą, jis lydės visą gyvenimą. O tinkamai kvėpinantis, pasirinktas aromatas taps viena pagrindinių stiliaus detalių.